Gezonde voeding
Adviezen voor gezonde voeding
Hieronder volgen enkele aanwijzingen voor een gezond dieet. Uiteraard bepaalt iedereen voor zichzelf hoe en wat hij of zij wil eten. Dit zijn dan ook slechts richtlijnen, die bedoeld zijn om u een idee te geven welke voedingsmiddelen bijdragen tot een goede gezondheid en welke u beter niet of niet te vaak kunt eten.
- Eet meer vers fruit (dus niet uit een pakje of een blikje en ook geen kant en klare sapjes, maar gewoon echt vers fruit!). Eet fruit bij voorkeur op een lege maag, dus als tussendoortje of voor de maaltijd. Daarna pas weer 1 tot 2 uur na de maaltijd. Fruit verteert niet goed als het gegeten wordt samen met andere voedingsmiddelen (zoals graanproducten), het gaat dan gisten in de darmen. Vermijd vruchtensap uit pak of blik; het is erg bewerkt en bevat niet veel vitaminen meer (maar wel veel snelle suikers). Als je vers fruit eet, krijg je zowel de vezels, de enzymen als alle vitamines en mineralen binnen en daar kan geen fabrieks-sapje tegenop!
- Eet ook veel verse groente, liefst rauw, gestoomd of kort gekookt, zodat het nog veel vitamines en mineralen bevat. Een goede manier om veel groente binnen te krijgen is zelf smoothies en groentesappen maken. Die zijn ook handig om aan je kinderen te geven als ze uit zichzelf neit graag groente eten.
- Houdt je dieet laag in vet en vermijd transvetzuren. Dit zijn synthetisch gehydrogeneerde oliën die onze gezondheid kunnen aantasten. Ze zitten bijvoorbeeld in bak-en braadproducten (zoals margarine), dieetproducten, koek, gebak, crackers en junkfood.
Pas ook op met zogenaamde "gezonde vetten". Diverse vetten en oliën worden de laatste jaren aangeprijsd als gezond en onmisbaar, echter vet is vet en je eet er al gauw teveel van. Vermijd olie (het is geen natuurlijk voedingsmiddel - het groeit immers niet ergens aan een boom, maar moet worden gemaakt met een machine!). Eet liever een handje rauwe, zeflgekraakte noten of een stukje avocado. Vermijd alle vormen van vet als je wilt afvallen totdat je je streefgewicht bereikt hebt. - Vermijd een dieet hoog in dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zoals vlees, kip en vis, zijn erg verzurend voor het lichaam. Bovendien bevatten zij veel vet (ook de magere soorten) en kunnen zij daardoor overgewicht en hart- en vaatziekten in de hand werken. Als u vlees eet, neem dan bij voorkeur biologisch vlees of biologische kip of magere vis; deze bevatten geen resten van antibiotica en hormonen. Vlees, vis en kip kunnen Salmonella, E-coli bacteriën en parasieten bevatten. Bak, braad of stoof het minimaal 20 minuten om deze te doden en gebruik een aparte snijplank bij het bereiden. Of nog beter: verwijder vlees, vis en kip uit je dieet en wordt vegetariër of kies voor een 100% plantaardig, veganistisch dieet. Vervang vlees en vis bijvoorbeeld door meer volle granen en bonen te eten en vul dat aan met een handje rauwe noten of zaden.
- Ook melk en melkproducten (inclusief kaas) zijn niet zo gezond als men ons wil laten geloven. Ze kunnen bacteriën en resten van antibiotica bevatten. Bovendien zijn dit soort producten zeer slijmvormend in ons lichaam. In plaats van melk kunt u ook vers geperst wortel- of sinaasappelsap drinken. Dit bevat evenveel calcium als melk. Bovendien is plantaardig calcium beter opneembaar dan calcium uit melkproducten. Andere plantaardige voedingsmiddelen die veel calcium bevatten zijn onder andere: groene bladgroente, noten en zaden, gedroogd fruit en brandnetelthee. Ook kunt u noten- of rijstemelk proberen. Als u sojamelk drinkt, let dan op dat het biologisch is (niet biologsiche sojabonen zijn genetisch gemanipuleerd (GMO) en gevaarlijk voor mens en milieu).
- Gebruik minder zout. Uw smaakpapillen zullen zich aanpassen als u de hoeveelheid zout die u aan uw eten toevoegt geleidelijk verminderd en na een paar weken kunt u het zoutvaatje helemaal van de eettafel verwijderen! Voeg ook geen zout toe tijdens het koken. Voedingsmiddelen behouden namelijk beter hun natuurlijke smaak wanneer zij zonder zout bereid worden. Een volwassene mag per dag maximaal 2 gram zout eten en over het algemeen krijgen wij dit al binnen doordat het in voedingsmiddelen zoals brood en dergelijke verwerkt is.
- Neem liever kruidenthee, in plaats van koffie en zwarte thee. Als u niet van kruidenthee houdt kunt u Rooibosthee proberen. Vervang verder frisdranken en andere onnatuurlijke dranken zoveel mogelijk door verse sappen, zuiver water en kruidenthee. Pas op met sap uit pak of fles: vaak zijn deze verdund met water en is er suiker of kunstmatige zoetstof aan toegevoegd.
- Gebruik alleen natuurlijke zoetstoffen zoals onbewerkte rauwe honing, pure ahornsiroop, rietsuikermelasse en stevia. Vermijd witte suiker en andere geraffineerde enkelvoudige suikers (glucose, fructose, dextrose, etc.) en kunstmatige zoetstoffen.
- Kies voor volkorenproducten: volle granen, pasta en brood. Vermijd witmeelproducten (koek, crackers, en gebak etc.)
- Vermijd kant-en-klaarproducten en voedsel uit blikjes en pakjes, ze bevatten veel onnatuurlijke toevoegingen (e-nummers) en zout en nauwelijks voedingsstoffen. De meeste voedingsmiddelen die je in de supermarkt of biowinkel kunt kopen zijn geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen die ver verwijderd zijn van hun natuurlijke staat. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe langer een product houdbaar is, des te meer het bewerkt is en des te minder voedinggstoffen het bevat. Eet liever ongeraffineerde voedingsmiddelen die in de winkel liggen in dezelfde staat waarin zij in de natuur voor komen: fruit, groente, avocado's, noten (ongebrand en ongezouten), zaden en pitten, kiemen (taugé, alfalfa), volle granen, mager vlees (biologisch), biologische kip, vis, etc.
- En ten slotte: drink veel zuiver water. Minstens 1-2 liter per dag.