Het vijfdaagse voedings- en sapprogramma
Het drinken van vers geperst vruchte- of groentesap is de beste manier om je vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. En deze verse, rauwe sappen zijn ook heel belangrijk voor het reinigen en ontgiften van je hele lichaam. Dit zuiverende rauwe voedings- en sapprogramma is ideaal om tijdens de Vijfdaagse darmen-, nieren- en leverkuur te volgen. Het beste is om vers geperst vruchte- en groentesap met water te verdunnen. Sommige soorten groente (wortel, biet) en fruit, bevatten veel suikers en alhoewel het natuurlijke suikers zijn, is het beter om dat soort zoete sappen met water te verdunnen. Zo voorkom je extreme schommelingen in je bloedsuikerbalans. Drink alleen versgeperst sap dat je zelf gemaakt het op een juicer, dus geen kant en klaar gepasteuriseerd sap uit de winkel. Heb je een juicebar in de buurt waar je vers geperst sap kan kopen dat echt vers gemaakt en ongepasteuriseerd is, dan kan je dat ook drinken.
DAG 1 & 5
Ontbijt: neem tot de lunch zoveel fruit, versgeperst vruchtensap (eventueel verdund met water - dus, half zuiver water/half vruchtensap) en fruitsmoothies (uit de blender) als je wilt. Stop 30 minuten voor de lunch met het nemen van fruit, smoothies en vruchtensap. Het is het beste om vandaag fruit en groenten gescheiden te houden.
Lunch: als lunch kun je een grote salade nemen met een dressing gemaakt van koudgeperste olijfolie, avocado, citroensap, knoflook, rauwe honing, uien en kruiden (vers of gedroogd). Daarbij mag je ook vers rauw groentesap, rauwkost (apart of in een salade), kiemen (taugé, alfalfa), potassiumbouillon** en kruidenthee nemen.
Middagsnacks: 1 uur of langer na de lunch mag je weer fruit eten, vruchtensap (verdund met water) en smoothies drinken. Neem hier zoveel van als je wilt, tot je geen honger meer hebt. Stop 30 minuten voor het diner met fruit eten en vruchtensap drinken.
Diner: nu kan je kiezen: of je neemt weer een salade zoals bij de lunch beschreven staat, of je neemt alleen fruit, vruchtensappen en fruitsmoothies. Wat je ook kiest: neem zoveel als je wilt om je verzadigd te voelen.
Heb je ‘s avonds nog honger, dan kan je nog wat fruit eten en/of potassiumbouillon of kruidenthee drinken (1 uur na het diner of later).
DAG 2, 3 & 4
Nu beginnen de drie vastendagen. Drink minimaal 3 tot 4 liter vers geperst sap per dag. En als je honger hebt: DRINK MEER SAP!!!! Er is geen maximum, drink elke keer als je honger hebt een halve liter of meer vers geperst sap. Sommige mensen hebben voldoende aan in totaal 3 liter sap per dag om hun energie niveau hoog te houden en zich goed te voelen, andere mensen hebben 8 liter sap per dag of meer nodig. Dat is allemaal prima, drink zoveel sap als jij nodig hebt om je goed te voelen. Je moet in totaal minimaal 4 liter vocht binnenkrijgen, meer mag ook, maar minimaal 4 liter. Als je dus 3 liter sap drinkt, moet je daarnaast nog 1 liter ander vocht drinken. Dat mag zuiver water, kruidenthee en/of potassiumbouillon zijn om in totaal op het minimum van 4 liter vocht per dag te komen.
´s Ochtends: begin met een groot glas zuiver water, neem vervolgens zoveel vers geperst sap (puur vruchtensap eventueel verdunnen met water) als je wilt. Bijvoorbeeld vers geperst Sinaasappelsap (biologisch), Grapefruitsap, Appel-wortelsap (hier kan je een stukje gember aan toevoegen als je dat lekker vindt), Appel-komkommersap (2-4 appels en 1-2 komkommers, alles biologisch en met schil), Watermeloen-sap, Druivensap (van biologische druiven), Appelsap, Perensap, Tomatensap etc. etc. Je kan ook combinaties maken van groene groente en appels bijvoorbeeld: 4 stengels bleekselderij, 1 komkommer, 2 tot 4 appels, een bosje peterselie en een grote hand spinazie. Je mag ook naar smaak knoflook, gember en kurkuma toevoegen.
´Lunch & Diner: vers geperst sap, zoveel als je wilt.
´ Tussendoor & ‘s Avonds: drink zoveel sap, potassiumbouillon, zuiver water en kruidenthee als je wilt.
DAG 5
Dag 5 is de dag waarop je het vasten verbreekt. Volg hetzelfde voedselprogramma als dag 1. Het verbreken van het vasten is een zeer belangrijk onderdeel van deze kuur. Kauw je voedsel langzaam en vermeng elke hap met voldoende speeksel. Eet tot je genoeg hebt, niet tot je helemaal vol zit. Je kunt altijd later nog meer eten als je nog honger hebt. Kauw alles tot een vloeibare substantie.
**Hoe je Potassiumbouillon maakt:
Vul een grote soeppan met: 2 grote uien, 2 bollen knoflook, 2 gehakte rauwe bieten, 3 gehakte winterwortels, 3 stengels bleekselderij, 1 bosje peterselie, aardappelschillen van 3 tot 5 middelgrote (goed gewassen) aardappels, 1 rood pepertje of een snufje cayennepeper.
Voeg genoeg zuiver water toe zodat de groenten onder water staan en laat alles 1 tot 4 uur op een laag vuurtje sudderen. Zeef en gooi de groenten weg; drink alleen de bouillon. Je kan deze bouillon elke dag vers maken of de hoeveelheden x 2 of 3 doen en in 1 x genoeg maken voor 2 of 3 dagen. Wat je niet direct gebruikt, kan je in de koelkast bewaren en even aan de kook brengen voor je het opdrinkt. Deze bouillon zal je lichaam schoonspoelen en opbouwen.
Belangrijk: Gebruik alleen biologische groenten en fruit! We willen geen giftige stoffen, zoals pesticiden en bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen terwijl we met een detoxkuur bezig zijn.