Verontreiningende stoffen in het Nederlandse kraanwater
Zware metalen (lood, koper, etc)
het kraanwater in Nederland kan lood en andere zware metalen (afkomstig van leidingen) bevatten. Nederland heeft zelfs een waarschuwing van de EU gehad dat ons kraanwater wat betreft de aanwezigheid van lood niet aan de gezondheidseisen van de EU voldoet. Er is door de overheid verbetering beloofd, maar feit blijft dat er nog veel koperen of zelfs loden leidingen lopen in Nederland die zware metalen in ons drinkwater lekken. Iedereen weet hoe schadelijk lood voor onze gezondheid is!
Chloor, bacteriën, parasieten en micro-organismen
Een ander probleem is de aanwezigheid van parasieten, bacteriën en micro-organismen (onder andere E-coli) in het water. Onze waterleidingsbedrijven doen hun best om zoveel mogelijk van deze micro-organismen te verwijderen. Bij 20% van het Nederlandse kraanwater lukt dat niet en wordt er chloor aan het water toegevoegd om ze te doden. Dit komt de smaak van het water en ook onze gezondheid, niet ten goede. Nu krijgen we niet alleen dode parasieten, bacteriën en ziektekiemen naar binnen meer ook nog een agressieve gifstof als chloor! Het drinken van gechloreerd water tast de darmflora aan. Het doodt de goede bacteriën in de darmen, waardoor onze weerstand verzwakt. (Een gezonde darmflora is onontbeerlijk voor een goed functionerend immuunsysteem.)
Hardheid van het water
In ons kraanwater zitten mineralen uit de bodem, met name kalk en magnesium komen in Nederland veel voor. De aanwezigheid van deze mineralen maakt van het kraanwater hard water. Hoe meer mineralen, des te harder het water.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze mineralen niet heilzaam en niet onmisbaar voor het lichaam. In tegendeel zelfs: de mineralen in kraanwater zijn in anorganisch (ongebonden) en kunnen voor 99% niet door ons lichaam worden opgenomen. Ze hopen zich op in ons lichaam, waardoor op den duur allerlei klachten kunnen ontstaan, zoals stijfheid en verkalking. Ook onze huid is niet blij met kalk en andere anorganisch mineralen. Het drinken van hard kraanwater kan resulteren in een droge, trekkerige en soms schilferige huid.
Iedereen ziet de kalkaanslag die kraanwater achterlaat op sanitair en koffiezetapparaat. Hard water is niet goed genoeg voor onze strijkbout en onze auto, maar zelf drinken wij het wel!
Heilzame mineralen
Mineralen die wel goed opneembaar zijn door ons lichaam en zelfs onmisbaar zijn voor een goede gezondheid, zijn mineralen in hun organische vorm. Deze organische (gebonden) mineralen komen rijkelijk voor in alle soorten vers fruit, verse groente en andere natuurlijke voedingsmiddelen. Het is dus verstandiger om uw mineralen uit uw voeding te halen en niet uit uw water!
N.b.: het gebruik van een waterontharder is af te raden aangezien deze zouten aan het water toevoegt die bloeddrukverhogend werken. Een waterverzachter kan wel gebruikt worden in combinatie met een RO systeem.
Nitraat en chemische vervuiling
Een ander probleem waar ons kraanwater mee te kampen heeft is de steeds groter wordende chemische vervuiling van ons milieu. Er komen tegenwoordig steeds meer chemische stoffen in het grondwater en zeewater voor, zoals resten van pesticiden, medicijnen, hormonen en antibiotica, chemische afvalstoffen van de industrie en landbouw, etc. De waterleidingbedrijven proberen natuurlijk zoveel mogelijk van deze stoffen uit het water te halen, maar met sommige stoffen lukt dat niet of niet helemaal. Voor deze stoffen wordt een grenswaarde ingesteld. Er mag dan een bepaalde hoeveelheid van deze stoffen in het leidingwater blijven zitten en deze krijgen wij dus binnen als we kraanwater drinken of gebruiken voor het bereiden van voedsel.
Eén van deze stoffen die in het Nederlandse kraanwater zit, is Nitraat afkomstig uit mest. Als baby’s gedurende langere tijd kraanwater binnenkrijgen waar nitraat in zit, hebben zij een verhoogde kans op het 'blue baby'-syndroom. Hierbij krijgt de baby zuurstof tekort en wordt blauw. In gebieden waar het gehalte aan nitraat of andere chemische stoffen hoog kan zijn, wordt aangeraden baby's en kleine kinderen geen kraanwater te geven, maar als volwassene wilt u natuurlijk ook geen water drinken waarvan bekend is dat er schadelijke stoffen inzitten! Als u in een gebied woont waar veel industrie of landbouwbedrijven zitten, doet u er verstandig aan om zelf uw kraanwater nogmaals te filteren voordat u het drinkt. Met een destillatie- of RO-systeem kunt u vrijwel alle gevaarlijke stoffen die het waterleidingbedrijf er niet uit heeft gekregen er zelf wel uit krijgen.